Kajakexcursie

Kajaktochten zijn de ultieme manier om de prachtige natuur van de lokale waterlopen te ontdekken.

Tijdens het varen door een prachtig natuurdecor zijn regelmatig beversporen en beverburchten, waterspreeuwen, ijsvogels en grote gele kwikstaarten… waar te nemen.

kajak

Even voorstellen:

Wij hebben een milieuvergunning om met maximum 25 kajaks te varen en beschikken over meerdere 2 en 3-persoons boten. De boten zijn open kajaks en enkele open kano's met voorgevormde zitplaats.

Deze worden met dubbele kajakpeddel / kanopeddel gebruikt. De kajakpeddels zijn voorzien van druipringen, die voorkomen dat tijdens het peddelen water in de mouwen loopt. De lokale verhuur gebruikt dit bijna niet.

De driepersoonskajaks zijn vooral handig voor mensen met kinderen, maar kunnen ook door 3 volwassenen gebruikt worden, waar het water diep genoeg is.

We beschikken ook over een aantal open kajaks, die "onzinkbaar" zijn, door een systeem van gaten in de dubbele bodem, zodat water dat eventueel binnenloopt (bij stroomversnellingen) direct terug wegloopt. Dit zijn heel veilige boten.

We kunnen dus maximaal met een 50-tal personen gelijktijdig kajakken.

Mogelijke trajecten:

Het mooiste traject van de Ourthe is van Nisramont tot La Roche. Wij varen ook op het Lac de Nisramont, een zeer mooi traject op de samenvloeiing van de Oostelijke en Westelijke Ourthe.

Er zijn meerdere trajecten mogelijk tussen Houffalize en La Roche. Een echte aanrader is van Nisramont naar Maboge.

Andere trajecten tussen La Roche en Comblain-au-Pont kunnen ook.
Voor andere trajecten, gelieve dit wel minstens 3 weken op voorhand door te geven.
 
Afvaarten op andere rivieren dan de Ourthe zijn ook mogelijk.
Indien u andere rivieren in de Ardennen wenst te bevaren zoals de Semois, Lesse, Amblève,...kunnen we dit waarschijnlijk wel aanbieden. In dat geval dient u ons minstens 1 maand op voorhand te contacteren, zodat we voor die trajecten een milieuvergunning kunnen aanvragen.

Op aanvraag organiseren we ook excursies langs de Grensmaas in Belgie/Nederland in de provincie Limburg.

Afvaarten van de Dijle tussen Waver (Gastuche) en Leuven (in Vlaanderen) met  zijn vele beversporen… en andere trajecten in Vlaanderen zijn ook te bespreken.

Deze excursies kan u zowel met als zonder gids boeken. Dus enkel de huur van de kajaks is ook mogelijk.

Prijzen voor Kajakexcursies:

Er wordt 1 vaste kostprijs aangerekend, ongeacht het traject dat u wenst te varen. Wil u varen van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat, dan kan dat dus aan dezelfde prijs. Dit in tegenstelling tot de lokale kajakverhuur, die per afstand aanrekent.

Omwille van de organisatie graag tijdig reserveren voor kajakexcursies.

Huur van kajak/kano zonder gids (kajak/kano, dubbele peddel met druipring, afsluitbare waterdichte emmer of kajakton, reddingsvest, transport boten).

21 tot 40 personen: 16 euro per persoon.
11 tot 20 personen: 17 euro per persoon.
5 tot 10 personen: 18 euro per persoon.
1 tot 4 personen: 90 euro voor 1 tot 4 personen inclusief transport boten

ofwel 28 euro per tweepersoonskajak met uitrusting (is 14 euro per persoon), indien u zelf voor transport van de kajak zorgt (contacteer me voor meer info).

Huur van kajak/kano met gids (kajak/kano dubbele peddel met druipring, afsluitbare waterdichte emmer, reddingsvest) met gids (4-5 uur vaartijd, of langer op aanvraag).

16 tot 20 personen: 18 euro per persoon.
11 tot 15 personen: 20 euro per persoon.
5 tot 10 personen: 23 euro per persoon.
1 tot 4 personen: (minimumbedrag 115 euro, inclusief gids, transport en gebruik kajaks)

Inbegrepen in deze prijs:
-    het transport van de boten
-    het gebruik van de boot (kajak/ kano)
-    reddingsvest
-    dubbele peddel met druipring
-    afsluitbare emmer of ton om uw spullen waterdicht in op te bergen


kajak
Kajakkers bij beverburcht op Ourthe tijdens kajakexcursie.

Praktisch

Het transport van de boten naar het beginpunt en het terug afhalen van de boten aan het eindpunt wordt door ons geregeld.

U dient zelf voor transport naar beginpunt te zorgen met uw eigen wagen(s). Vanaf het eindpunt breng ik de chauffeurs terug naar het beginpunt om hun wagen op te halen (of omgekeerd voor het vertrek). Deze wagens kunnen voor de kajakafvaart reeds aan het eindpunt achtergelaten worden.
 
U bent verantwoordelijk voor het materiaal dat u ter beschikking gesteld krijgt. Bij het zoekraken kunnen u volgende prijzen in rekening gebracht worden.  Peddel: 35 euro, waterdichte kanoton: 20 euro, reddingsvest: 25 euro. Maar indien u normaal omgaat met het materiaal, u uw reddingsvest stevig vast doet, en uw kanoton vastgespt met de spanbanden in de boot, is de kans zeer klein dat u iets kwijtraakt.

Het kan uiteraard gebeuren dat u een kajak beschadigt of lekvaart op de Ourthe, zeker met lagere waterstanden. Bij normaal gebruik rekenen wij u hier niets voor aan. Vertel het ons wel even, samen met uw kajaknummer, zodat wij deze boten tijdig kunnen repareren

Meenemen van materiaal in de kajak:

Wij voorzien stevige waterdichte tonnen met schroefdeksel, waarin u uw spullen (camera, gsm, kledij, sleutels,…) waterdicht kan opbergen. Wij voorzien 1 ton per kajak. De kajaks zijn allen voorzien van spanbanden, waarmee u de tonnen stevig kan vastleggen. U bent zelf verantwoordelijk voor het stevig afsluiten en vastleggen van de tonnen en wij zijn niet aansprakelijk moest er toch waterschade zijn aan materiaal. Weet wel dat grotere rugzakken niet in deze ton passen.

Veiligheid en verantwoordelijkheid:

Er wordt verwacht dat u kan zwemmen. Wij voorzien reddingsvesten die verplicht zijn voor de deelnemers onder de 16 jaar. Het is belangrijk dat u de reddingsvesten goed vastgespt en aanspant, want een zeer losse reddingsvest kan gevaarlijker zijn dan geen reddingsvest te dragen. Wij benadrukken dat elke deelnemer meegaat op eigen risico en wij niet verantwoordelijk zijn bij schade aan persoonlijke spullen en ongevallen. Wij hebben uiteraard wel een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid.

Bevaarbaarheid

Over het algemeen laat de hoeveelheid water in de Ourthe een rustige afvaart toe van april tot oktober. Voorzie schoenen of sandalen waarmee u in het water kan gaan. Indien het kouder is, zijn laarzen ook handig. Op warme dagen kan zwemkledij nuttig zijn. Als het waterniveau te laag is, kan er meestal wel een afvaart gebeuren op het stuwmeer van Nisramont (Lac de Nisramont). Door de stuwdam van Nisramont kan het waterniveau gegarandeerd worden en is een afvaart hier dus vrijwel het gehele jaar mogelijk. Dit is geen gewoon stuwmeer, maar de samenvloeiing van de Oostelijke en de Westelijke Ourthe, en is een prachtig natuurrijk traject! De afvaart van de Oostelijke en de Westelijke Ourthe, dus de boven-Ourthe, tussen Houffalize en Nisramont is enkel toegelaten tussen 1 oktober en 15 maart.

De afvaarten kunnen enkel doorgaan bij voldoende waterstand. Door een te laag waterpeil in droge zomers is kajakken soms niet mogelijk op het traject Nisramont-La Roche.
Op onderstaande link kan u checken of u kan varen op het traject naar uw keuze:
http://kayak.environnement.wallonie.be

Ter informatie enkele afstanden:


Nuttige links:

http://kayak.environnement.wallonie.be
http://aqualim.environnement.wallonie.be/GeneralPages.do?method=displayStationsMap
http://voies-hydrauliques.wallonie.be/opencms/opencms/fr/hydro/Actuelle/crue/index.html


web statistics