Excursies

Excursies mogelijk met educatieve film:
Indien gewenst kunnen er aansluitend bij excursies ook korte films getoond worden, zoals vb. een beverfilm na een beverexcursie, of een hertenfilm tijdens de hertenbronst. Ik beschik over een professionele beamer met projectiescherm, en meerdere films en PowerPoint, zodat indien gewenst in jullie vakantiehuis, of in een lokale horecazaak er een film kan geprojecteerd worden. Hier worden geen supplementen voor aangerekend. Graag wel tijdig opgeven, indien u hiervan wenst gebruik te maken.

Praktisch:
Aantal deelnemers: Het aantal deelnemers voor de dagexcursies is maximum 25, een aantal van 15 personen is echter ideaal.
Voor ochtend- en avondobservaties worden de groepen, bij bv. beverobservatieplaatsen, ingedeeld in maximum 5-8 personen per locatie. Er zijn voldoende locaties om zeker 15 personen per ochtend of avond over de locaties te verdelen.
Indien de groep groter is, kan aan dezelfde tarieven een extra gids ingeschakeld worden.
Verder is het bij enkele excursies raadzaam om laarzen en regenkledij mee te nemen, bij voorkeur kledij die onopvallend gekleurd is, en die niet veel lawaai maakt. Plastieken regenjassen maken bijvoorbeeld nogal veel geluid, waardoor dieren afgeschrikt worden.

Waarnemingsgaranties:
Tijdens al deze excursies hebben we te maken met wilde dieren. Er kan dus nooit garantie gegeven worden, op het zien van de betreffende diersoorten.
Maar doordat ik veel ervaring heb met de gewenste soorten en met de gebieden, gaan we sowieso naar plaatsen waar de kans op het waarnemen van die soorten het grootste is en zullen de beste pogingen ondernomen worden, om toch te proberen de doelen te bereiken !

De meeste excursies gaan door in de omgeving van Baraque de Fraiture - Houffalize - La Roche, regio Saint-Hubert, en de Hoge Venen. Maar excursies in andere streken zijn ook mogelijk.

Hieronder verschillende mogelijkheden voor excursies

Natuurexcursie (heel het jaar):

algemene natuurexcursie, waarbij we aandacht hebben voor bosbouw en bosbeheer, natuur, fauna en flora. Interessant is bv een excursie door 1 of meerdere van de prachtige life-projecten van de Natura2000 gebieden van het Plateau Des Tailles.
Dit is het tweede grootste veengebied van België na de Hoge Venen.
Dit “Natura 2000-life-project” liep van 2006 tot 2010 (http://www.lifeplateaudestailles.be),
en had tot doel de venen en andere gebieden te herstellen.
Natuurexcursies langs de Ourthe, door rivierdalen, en bossen zijn ook mogelijk.


Hoge Venen-excursie (heel het jaar):

gedurende een halve dag tot een dag, verkennen we de Hoge Venen langs prachtige knuppelpaden door uitgestrekte veen- en bosgebieden.
Optioneel kan een korhoenexcursie worden bijgeboekt bij zonsopgang, zie daarvoor onder vogelexcursies.

Beverexcursie (heel het jaar):

Tijdens een beverexcursie, bezoeken we één of meerdere bevervalleien, waarbij we meer leren over het leven van de bever. We bezoeken grote beverdammen, burchten, kanalen, knaagsporen,…en de bijhorende natuur. Bevers laten zich echter overdag niet gemakkelijk zien, dus op deze excursie gaan we vooral zijn leefgebied verkennen !
Deze excursies kan u zowel met of zonder gids boeken. Zie verder op de site voor meer info.

Kajakexcursie:

De lokale rivieren zijn het gemakkelijkste te verkennen per kajak. Doordat ik, door samenwerking met de beverwerkgroep, over een volledige kajakuitrusting voor 24 personen kan beschikken, kunnen jullie kajakexcursies doen voor een voordelige prijs. Tijdens het varen door een prachtig natuurdecor zijn regelmatig beversporen, waterspreeuwen, ijsvogels en grote gele kwikstaarten waar te nemen.
Deze excursies kan u zowel met of zonder gids boeken. Zie verder op de site voor meer info.

Dassenexcursie (van april tot begin september):

wandeling naar een dassenburcht, van waaruit dassen zich regelmatig dichtbij laten observeren. Er is geen garantie op waarnemingen, maar de kans is hier redelijk groot, en dassen laten zich regelmatig zien. Je dient er wel enkele uren stilzitten en geduld voor over te hebben. Dit kan maar met maximaal 5 personen, omdat we dicht bij de dassenburcht zitten. Indien u alleen of met 2 bent, kan ik u van 1 of 2 camouflagetenten voorzien, aangepast aan fotografen, om de dassen te fotograferen (1 grotere tent, en 1 kleinere camouflagetent).

das das

Hertenexcursie (heel het jaar, hertenbronstexcursies van half september tot half oktober):

afhankelijk van het seizoen, kan dit een ochtend of avondwandeling zijn door een hertenrijk gebied, waar herten met een beetje geluk goed zijn waar te nemen of observatie vanuit een toren, kijkhut of kijkwand. Ook excursies tijdens de hertenburl of het hertenbronstseizoen zijn mogelijk, waarbij we gaan luisteren naar burlende herten en deze ook gaan trachten te observeren.


Avond- of ochtendexcursie specifiek voor observaties, vb. beverobservatie:

op deze excursies gaan we met kleine groepjes trachten om bevers, herten of andere zoogdieren waar te nemen. Bij beverobservaties van half april tot begin september.

bever

Vleermuizenexcursie:

Met behulp van een vleermuizendetector, en een sterke schijnwerper, maken we een avond- en nachtexcursie om vleermuizen op te sporen.

Nachtexcursie met terreinwagen (maximaal 4 personen):

De nachtexcursie begint als het volledig donker is.
Op deze excursies gaan we met een speciale thermische warmtekijker op zoek naar dieren. We kunnen dankzij deze warmtekijker de dieren vaak sneller vinden. Op deze excursies zien we vaak bevers, vos, ree en hert en soms ook everzwijn, das, steenmarter, wilde kat en wasbeer.
Deze excursie gebeurt deels met een terreinwagen en deels te voet. Daarom is het maximaal aantal deelnemers 4 personen.
Het is alleszins een unieke belevenis.

Bosklassen:

Wij gidsen ook schoolkinderen tijdens de bosklassen in de Ardennen.
Dit kan in vrijwel alle locaties waar bosklassen doorgaan. Wij werken samen met andere gidsen om grotere klassen gelijktijdig te kunnen gidsen.

Excursies op maat:

Je ziet, er zijn vele mogelijkheden.
Hebt u een ander idee? Laat het weten, excursies of programma’s op maat zijn mogelijk.

web statistics